Türkiye'nin Havacılık Sektöründe Yeni Dönem: 10 Yıllık Stratejik Yol Haritası

Blog Image
Türkiye'nin ilk Ulusal Havacılık Şûrası, sivil havacılık sektörünün 10 yıllık stratejik yol haritasını belirledi. 65 proje ile küresel havacılıkta öncü olma hedefi vurgulandı.

Türkiye’nin İlk Ulusal Havacılık Şûrası Tamamlandı

TÜRKİYE’NİN İLK ULUSAL HAVACILIK ŞÛRASI, SİVİL HAVACILIK SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ KARARLAR ALDI. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1. Ulusal Havacılık Şûrası’nda alınan kararları açıkladı. 65 proje ile Türkiye’nin havacılık alanında küresel bir aktör olma hedefi vurgulandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk Ulusal Havacılık Şûrası’nın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Şûra, sektörün geleceğini şekillendirmek amacıyla önemli kararların alındığı bir platform oldu. Uraloğlu, “Küresel Havacılık Ekosisteminde Kendi Kendine Yeten, Yön Veren, Dünyada Öncü Olan Bir Sivil Havacılık” hedefine ulaşmak için 16 ana stratejik başlık altında 65 proje belirlediklerini ifade etti.

Havacılık Sektöründe Stratejik Projeler

Uraloğlu, 21-22 Şubat tarihlerinde yapılan Arama Konferansı ile bir yol haritası çizildiğini belirtti. 24 Şubat’ta yapılan Karar Konferansı’nda ise kamu ve özel sektör yöneticileri projelerin stratejik alternatiflerini önceliklendirdi. “Şûra’da, sektörümüzün altyapısından teknolojik gelişmelere, güvenlikten çevreye kadar birçok önemli konuyu masaya yatırdık.” dedi.

Uraloğlu, “Sivil Havacılık ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüklerimiz, özel sektör temsilcilerimiz ve diğer ilgili paydaşlarımızla birlikte; 16 ana stratejik başlık altında 65 kısa, orta ve uzun vadeli projeyi belirledik.” diyerek, sektörün geleceğine yön verecek kararların alındığını vurguladı.

Havayolu Ulaşımındaki Artış

Uraloğlu, havayolu ulaşımına olan talebin her geçen gün arttığını belirtti. “Zamanın sınırlılığı, insanları daha kısa sürede daha uzak mesafelere seyahat etmeye yöneltti. Havacılık, küresel ekonomi ve sosyal ilişkilerin can damarı olarak bu ihtiyacı karşılayan en etkili araç konumunda.” dedi. Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkenin merkezinde bulunduğu avantajlı konumunun potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için büyük yatırımlar gerçekleştirildi.

Uraloğlu, 2002 yılından itibaren yürütülen hava ulaşım politikaları ile Türkiye’nin havacılık alanında dünya arenasının parlayan yıldızı haline geldiğini belirtti. İç hatlarda serbestleşmenin sektördeki gelişmelere katkı sağladığını ifade etti.

Yolcu Sayısında Büyük Artış

Uraloğlu, 2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yolcu sayısının 34 milyon olduğunu, 2024 yılında bu sayının 230 milyonun üzerine çıkacağını belirtti. “Havayolu, Hava Taksi, Genel Havacılık, Balon, Hafif Hava Aracı işletmeleri ile Yer Hizmeti, Bakım, Eğitim ve Sınav Kuruluşlarımızın toplam sayısını 180’den 678’e yükselttik.” dedi.

Uraloğlu, 2002 yılında 489 olan toplam hava aracı sayısının 2 bin 2’ye, havayolu işletmesi uçak sayısının 729’a çıktığını belirtti. Ayrıca, kargo kapasitesinin de 302 bin 737 kilogramdan 2 milyon 433 bin 725 kilograma yükseldiğini ifade etti.

Sektörün Cirosu ve İstihdamı

Uraloğlu, sektörün cirosunun 2,2 milyar dolardan yaklaşık 30 milyar dolara ulaştığını belirtti. 2002 yılında 65 bin civarında olan çalışan sayısının bugün 320 binin üzerine çıktığını vurguladı. “Ama elbette bu sayıları burada bırakmayacağız.” diyerek, aktif havalimanı sayısının artırılacağını ifade etti.

Uraloğlu, Türkiye’nin 175 olan Hava Ulaşım Anlaşması sayısıyla dünyada en çok hava ulaşım anlaşması bulunan ülkelerden biri olduğunu belirtti. Önümüzdeki 10 yılda bu sayının artırılacağı hedefleniyor.

İstanbul Havalimanı’nın Başarısı

Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın 2024 yılında 80,1 milyon yolcu ağırlayarak Avrupa’da 2. sırada yer alacağını belirtti. “Kargo ve yük taşımacılığında ise 2024 yılında 1,97 milyon ton yük taşıyarak Avrupa’nın en büyük kargo havalimanı olarak bilinen Frankfurt’u geride bırakacak.” dedi.

Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın hem yolcu hem de kargo taşımacılığında küresel aktarma merkezi olma konumunu güçlendirdiğini ifade etti. “Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Pist Operasyonları uygulamasını da 17 Nisan’da hizmete alacağız.” dedi.

Antalya Havalimanı’ndaki Gelişmeler

Uraloğlu, Antalya Havalimanı’ndaki kapasite artırımı çalışmalarının tamamlanacağını ve yeni terminal binasının hizmete açılacağını belirtti. “Havalimanı kapasitemizi 35 milyon yolcudan 82 milyon yolcuya ulaştıracağız.” dedi.

Esenboğa Havalimanı’nın kapasite artırımı çalışmalarında da önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade eden Uraloğlu, “Bu çalışmalarımızla Esenboğa Havalimanı’mızın yolcu kapasitesini 30 milyona çıkarıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Yerli ve Milli Teknolojiler

Uraloğlu, havacılık sektöründe yerli ve milli teknolojilerin önemine dikkat çekti. “Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğümüz eliyle gerçekleştirdiğimiz uçuş operasyonlarında artık yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz yazılım ve cihazlarımızı kullanıyoruz.” dedi.

Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli sivil gözetim radarı “MGR”nin Gaziantep Havalimanı’na kurulduğunu belirtti. “Hava trafik yönetimi alanında tamamen yerli ve millî imkanlarla geliştirdiğimiz çok amaçlı radar ekranı kısa adıyla ÇARE sisteminin de 40'tan fazla havalimanında kullanılıyor.” dedi.

Geleceğe Yönelik Hedefler

Uraloğlu, 10 yıllık stratejik yol haritasının temel taşlarını belirlediklerini ifade etti. “Sektörümüzün uluslararası arenada söz sahibi olması ve dünyaya yön veren hedeflerine ulaşması için hep birlikte çalışacağız.” dedi.

Uraloğlu, güçlü ve esnek bir sivil havacılık otoritesinin yeniden yapılandırılmasının önemine dikkat çekti. “Havacılık alanında her kademede ve rolde mevcut personel açığının kapatılması, mevcut personelin geliştirilmesi, Avrupa Birliği başta olmak üzere ana pazarlara yönelik müzakereler yapılarak trafik haklarının elde edilmesi başlıkları belirlendi.” dedi.