Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gaziray’da kullanılacak ilk milli banliyö tren setinin teslim törenine katıldı ve ilk test sürüşünü gerçekleştirdi. Bu önemli proje, yerli üretimle güçlü bir ulaşım altyapısı oluşturmayı hedefliyor. Gaziantep’in ulaşım ve haberleşme altyapısına yapılan yatırımlar, bölgenin gelişimine katkı sağlıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gaziray projesi kapsamında 25,5 kilometre güzergahta 4 hatlı elektrikli ve sinyalli demiryolu hattı inşa edildiğini belirtti. “Her bir set toplam bin yolcu taşıma kapasitesine sahip, 8 adet banliyö tren seti üretiyoruz.” dedi. Bu tren setleri, yerli üretimle Türkiye’nin raylı sistem teknolojisinde önemli bir adım atıldığını gösteriyor.
Bakan Uraloğlu, “Milli banliyö trenlerimizi kendimiz üreterek tarihe damga vuran bir süreç yaşıyoruz.” ifadesiyle projenin önemine vurgu yaptı. Gaziray’ın 2022 yılında açıldığını hatırlatan Uraloğlu, bu projenin kent merkezi ile sanayi bölgeleri arasında ulaşımı kolaylaştırdığını belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, yerli üretimle güçlü ulaşım hedefinin Gaziantep’in ulaşım altyapısına katkı sağladığını ifade etti. “Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde yerli ve milli ürünlerle bezenen 23 yıl, milletimizin kendi gücüyle yükselişinin simgesi oldu.” dedi. Proje kapsamında tasarımı ve donanımı ile şehrin kültürel dokusunu yansıtan araçlar üretildi.
“Şehrimizin coğrafi işareti olarak tescillenen Antep baklavasından ilham alarak renklendirdiğimiz 32 vagondan oluşan 8 adet banliyö tren seti üretiyoruz.” diyen Uraloğlu, bu projeyle Gaziantep’in ulaşım altyapısının güçlendiğini belirtti.
Bakan Uraloğlu, her bir tren setinin işletme hızının saatte 90 kilometre olduğunu ve araç gövdelerinin alüminyum olarak dizayn edildiğini açıkladı. “Her bir set 206’sı oturan yolcu olmak üzere toplam 1000 yolcu taşıma kapasitesine sahip.” dedi. Ayrıca, araç içinde tekerlekli sandalye için ayrılmış bölümler de bulunuyor.
Her araçta 32 adet yüksek güvenlikli yolcu kapısı ve 42 adet bilgilendirme ekranı yer alıyor. “Kör nokta kalmayacak şekilde konumlandırılmış her araç içinde toplam 16 adet iç, 4 adet dış güvenlik kamerası ve ses sistemi gibi ekipmanlar bulunuyor.” şeklinde bilgi verdi.
Bakan Uraloğlu, Gaziantep’e 7 tren seti daha teslim edileceğini belirtti. “Son 23 yılda Gaziantep’in ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 124 milyar lira yatırım gerçekleştirdik.” dedi. Ayrıca, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi’nin yapımına hızla devam edildiğini kaydetti.
Bu proje tamamlandığında, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep arası seyahat süresi 6,5 saatten 2 saat 15 dakikaya düşecek. “Havalimanımızdan 7’si dış nokta olmak üzere 13 farklı lokasyona haftalık 149 uçuş operasyonu gerçekleşiyor.” şeklinde bilgi verdi.
Bakan Uraloğlu, “Atalarımızın ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışıyla, durmadan yorulmadan vatanımıza, milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Bu projeler, Türkiye’nin yerli üretimle güçlü bir ulaşım altyapısı oluşturma hedefinin bir parçası olarak öne çıkıyor.