Öcalan'ın Çağrısı ve PKK'nın Süreç Değerlendirmesi

Blog Image
Devlet Bahçeli'nin çağrısı sonrası Öcalan'ın yapacağı olası çağrı ve PKK'nın süreç değerlendirmeleri gündemde. Murat Karayılan, silah bırakma sürecinin karmaşıklığını vurguladı.

Öcalan'ın Çağrısı ve PKK'nın Süreç Değerlendirmesi

Devlet Bahçeli'nin 22 Ekim'de MHP TBMM Grubu Toplantısı'nda yaptığı açıklamalar, terörle mücadelede yeni bir sürecin başlangıcını işaret ediyor. Bahçeli, Öcalan'a hitaben 'Terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşsun' dedi. Bu açıklama, DEM Parti ile İmralı ziyaretleriyle devam eden bir süreci tetikledi. İktidar temsilcileri, Öcalan'dan silahları koşulsuz bırakma çağrısı bekliyor. Öcalan'ın olumlu mesajlar verdiği belirtiliyor.

Son günlerde, Öcalan'ın yakında bir çağrı yapacağı ve bunun videolu bir mesaj olabileceği iddiaları gündemde. Gözler, Öcalan'ın yapacağı bu çağrıya çevrilmişken, terör örgütü PKK'nın sözde yöneticilerinden Murat Karayılan, süreci değerlendirdi. Karayılan, Öcalan'ın yapacağı olası çağrının etkisini sorguladı.

Karayılan'ın Değerlendirmeleri

Karayılan, 'Bu ideolojiyi yaratan kişi, Abdullah Öcalan'ın kendisi devreye girmediği, bu arkadaşlarla konuşmadığı müddetçe, öyle sadece bir videolu çağrıyla bir şey olmaz' dedi. Bu açıklama, PKK'nın silah bırakma sürecinin karmaşıklığını gözler önüne seriyor. Karayılan, Öcalan'ın çağrısının tek başına yeterli olmayacağını vurguladı.

Karayılan, 'AKP yetkililer, en son AKP sözcüsü Ömer Çelik de konuştu ve 'Öcalan silah bırakma çağrısı yapsın' diyor. Diyelim ki Abdullah Öcalan çağrıda bulundu. Peki, bir tek çağrıyla bu iş biter mi!' diyerek sürecin derinliğine dikkat çekti. PKK'nın on binlerce silahlı gücü bulunduğunu belirten Karayılan, bu gücün basit bir çağrıyla hareket etmeyeceğini ifade etti.

Silah Bırakma Sürecinin Gereklilikleri

Karayılan, silah bırakmak için karar almaya ihtiyaç olduğunu belirtti. 'Mesela kongre kararı gereklidir. PKK Kongresi'nin toplanması ve böylesi bir karar alması gerekir' dedi. Bu durum, PKK'nın iç dinamiklerinin ne kadar karmaşık olduğunu gösteriyor. Karayılan, bu kararların kim tarafından alınabileceğini de sorguladı.

Karayılan, 'Apo yapabilir, kongre çağrısı yapabilir; kongre toplanınca kongrede konuşabilir. Fiziki olarak orada bulunmasa da birçok kez mesajları ulaşabilir' diyerek sürecin nasıl işlemesi gerektiğine dair fikirlerini paylaştı. Bu, sıradan bir konu değildir. PKK'nın silah bırakma süreci, çok daha derin bir tartışmayı gerektiriyor.