2025 Yılında Ramazan Ayının Gıda Enflasyonuna Etkisi

Blog Image
2025 yılında Ramazan ayının gıda enflasyonuna etkisi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın analizine göre 0,5 puan olarak hesaplandı. Gıda fiyatlarındaki artışın Ramazan ayı ile ilişkisi incelendi.

2025 Yılında Ramazan Ayının Gıda Enflasyonuna Etkisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan analiz, 2025 yılında Ramazan ayının gıda enflasyonuna etkisinin yaklaşık 0,5 puan olacağını ortaya koyuyor. Bu durum, gıda fiyatlarındaki artışların Ramazan ayı ile ilişkisini vurguluyor. TCMB'nin blog yazısında, gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artışların Ramazan ayı etkisi ile bağlantılı olduğu değerlendiriliyor.

Ramazan Ayının Ekonomik Etkileri

TCMB Kıdemli Ekonomist Aslıhan Atabek Demirhan ve ekibi, 'Ramazan Ayı ve Gıda Enflasyonu' başlıklı yazılarında, Ramazan ayının ekonomik etkilerini detaylı bir şekilde inceliyor. Çalışmalar, Ramazan ayının üretim ve fiyatlar üzerindeki önemini vurguluyor. Özellikle gıda fiyatları üzerindeki etkiler, makro veriler ve yüksek frekanslı mikro veriler kullanılarak analiz ediliyor.

2003-2024 yıllarına ait aylık enflasyon verileri kullanılarak yapılan analizler, Ramazan ayının gıda enflasyonu kalemleri üzerindeki farklı etkilerini ortaya koyuyor. Gıda ve alkolsüz içecekler ile işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde Ramazan ayının eş zamanlı etkileri gözlemleniyor. Ancak işlenmiş gıda aylık enflasyonu üzerinde anlamlı bir etki bulunmuyor.

Gıda Fiyatlarındaki Yükseliş

TCMB'nin bulguları, Ramazan ayının gıda ve alkolsüz içecek fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskının temel olarak işlenmemiş gıda ürünleri kaynaklı olduğunu gösteriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS) verileri, gıda perakende sektöründeki fiyat dinamiklerini takip etmeye olanak tanıyor. Bu veriler, Ramazan ayına özgü fiyat farklılıklarını ortaya koyuyor.

Özellikle kırmızı et ve tavuk eti fiyatlarında Ramazan ayı öncesinde başlayan artış eğilimi, Ramazan ayı boyunca ivmelendiği gözlemleniyor. Ramazan ayı sonrasında ise fiyatların daha ılımlı bir seyir izlediği dikkat çekiyor. Bakliyat fiyatları da Ramazan ayı içerisinde yükselirken, öncesi ve sonrası dönemlerde daha yatay bir seyir izliyor.

Sonuç ve Değerlendirme

Yumurta fiyatlarında ise Ramazan ayı itibarıyla artış gözlemleniyor, ancak sonrası dönemde düşüş yaşanıyor. İncelenen tüm ürünlerde Ramazan ayına bağlı fiyat artışlarının kalıcı hale gelme eğiliminde olduğu belirtiliyor. TCMB'nin hesaplamalarına göre, 2025 yılında Ramazan ayının gıda ve alkolsüz içecekler enflasyonuna etkisi 0,75 ve 1,09 puan olarak hesaplanıyor.

Sonuç olarak, 2025 yılında Ramazan ayının manşet enflasyona gıda kaynaklı doğrudan etkisi yaklaşık 0,5 puan olarak değerlendiriliyor. Bu bağlamda, gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artışların Ramazan ayı etkisi ile ilişkili olduğu sonucuna varılıyor.